Sembang Kak Sity
Antara Tomyam, Soup Ekor dan Asam Pedas. Sama tapi tak serupa. Tomyam
dan Soup ekor semangkuk (satu portion) lingkaran RM9 . Soup ekor mengandongi beberapa
ketul ekor lembu sekitaran 50-70 gm diadun bersama serai, halia, daun limau
purut dan beberapa perencah lain lagi. Sedap dimakan bagi pengemar makanan
sebegini. MSG dan ajinomoto ????????
Asam pedas Daging kak sity diadun bersama 21 ramuan yang punyai
khasiat kesihatan yang tersendiri. Antara nyer cili kering merupakan anti
oxidant yang baik, Jintan putih dan Jintan Manis satu kombinasi untuk merawat
sakit kepala dan migraine.
Moh kiter buat satu perbandingan: Ambil satu mangkuk soup ekor, satu
mangkuk Asam Pedas Ayam Kak Sity, dan satu mangkuk Daging Asam Pedas Kak Sity,(
portion to portion, gram per gram). Jumpa sama Food Teknologis atau pun
Nutritionist untuk penilaian (Value 4 $).
Soup ekor memang ler sedap, punyai lemak tinggi mugkin nilai protein
yang sederhana. Asam Pedas Daging Kak Sity daripada Daging Pejal Premium (Top
side) ditambahkan pula dengan 21 ramuan rempas ratus serta herba terpilih. “ It
is a well research product” yang punyai nilai tambah yang tinggi.
Bak kata mendiang Anthelme Brillat – Savirin , The Physiology of
Taste, 1825 [French gourmet & lawyer (1755 - 1826)] “Tell me what you
eat, and I will tell you what you are”.
No comments:
Post a Comment